Forums
Podróże - Printable Version

+- Forums (https://archiwum.mageguildwars.pl)
+-- Forum: Informacje (https://archiwum.mageguildwars.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Poradniki (https://archiwum.mageguildwars.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Podróże (/showthread.php?tid=113)

Podróże - Nihil - 07-13-2019

Podróże

Przede wszystkim należy być świadomym tego, jak wygląda świat przedstawiony na forum, jakie są krainy, granice królestw czy nawet kontynenty. Wszystko to zostało przedstawione na mapie świata dostępnej dla każdego Gracza. To właśnie ona przedstawia jakie państwa ze sobą graniczą, w jaki sposób można się przedostać z jednego królestwa do drugiego, a także aktualne tereny opanowane przez smocze bestie.

Choć świat magów może wydawać się ogromny, przepełniony lokacjami i ciężki do swobodnego poruszania się, to w rzeczywistości sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Podróże odbywają się na zasadzie umieszczenia informacji [Z tematu], która mówi do jakiej lokacji zmierza Gracz, oraz notki [Do tematu]. Ta druga służy do zidentyfikowania z jakiego wątku przyszedł Gracz. Zabieg ten ma na celu przede wszystkim zachowania płynności w przemieszczaniu się postaci i uniemożliwiania jakiejkolwiek multilokacji, która poza specjalnymi wyjątkami, jest całkowicie zabroniona.

Informacja do jakiego wątku zmierza Gracz

Odbywa się to po przez umieszczenie odpowiedniego kodu na samym dole postu fabularnego. Każdy Gracz chcąc zmienić lokację zobowiązany jest do umieszczenia poniższego kodu na końcu postu, tak jak w przykładzie.

Code:
[dt url=Adres URL lokacji nazwa=Nazwa docelowej lokacji]

Gracz przyszedł z Sklep Magnolia.

(...) Po udanym treningu postanowiłem wyruszyć do sklepu, żeby wyposażyć się w niezbędny ekwipunek. Nie było łatwo, wysiłek jaki musiałem włożyć w opanowanie tej zdolności odebrał mi siły do dalszego funkcjonowania w dniu dzisiejszym. Jednak czas naglił, jest jeszcze wiele spraw, którymi muszę się zająć, nie mam wyboru. Toczyłem wewnętrzną walkę pomiędzy wycieńczonym ciałem, pragnącym odpoczynku, a chęcią bezustannego rozwoju. Pochłonięty takimi myślami siłą woli opuszczam polanę treningową i udaje się do sklepu w Mangoli.

Informacja z jakiego wątku przyszedł Gracz

Z kolei ta część odbywa się w odwrotnej kolejności, specjalny kod umieszczany jest na samej górze pierwszego postu w nowej lokacji, który pojawia się natychmiast po opuszczeniu poprzedniej. Identycznie jak w przypadku [dt] należy umieścić odnośnik ze starej lokacji oraz jej nazwę, tak jak zostało to przedstawione poniżej.

Code:
[zt url=Adres URL lokacji nazwa=Nazwa lokacji, którą Gracz opuszcza]

Po wydarzeniach, które miały miejsce w siedzibie naszej gildii, postanowiłem jak najprędzej udać się do lokalnego komisariatu, by zdać całą relację, tak jak mnie o to proszono (...)

Gracz zmierza do Sala główna FT.

Celem mechaniki podróży nie jest bezpośrednie kontrolowanie wszelkich ruchów postaci Gracza, a jedynie pilnowanie by nie dochodziło do sytuacji, w których jeden bądź wielu Graczy prowadzi rozgrywkę w kilku wątkach. Ważnym aspektem podróży jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać kolejności lokacji. Znaczy to tyle, że jeżeli postać chce przenieść się z siedziby gildii do miasta znajdującego się w innym kraju, to nie jest wymagane odwiedzanie poszczególnych wątków jak centrum miasta, port i inne lokacje, które w normalnych okolicznościach byłyby przystankiem podczas podróży. Należy jednak w postach uwzględnić informacje, że zahaczyło się o port czy inny przystanek, krótko opisując odczucia swojej postaci.

Jednakże nieprzestrzeganie zasad podróży, zapominanie o kodach które informują z jakiej i do jakiej lokacji Gracz zmierza może skutkować karami do wynagrodzeń bądź czasowym wykluczeniem z rozgrywki.